Bij Caeruleus staan de deuren vaak groot open. Het is voor buitenstaanders dan ook niet moeilijk om eens een cantus of fakbar mee te pikken, om kennis te komen maken. Iedereen die wilt bijleren of die eens een stijlvolle avond in het studentenleven wilt beleven is welkom! En komt er een punt waarop we samen dat gevoel hebben dat we het een stapje verder willen nemen… Dan word je misschien zelfs schacht!
Dopen
Ons standpunt over studentendopen
De studentendoop is altijd een onderwerp van discussie geweest. In een aantal studentensteden werden de publieke dopen aan banden gelegd nadat een aantal schandelijke praktijken aan het licht kwamen, maar in veel gevallen gebeurt dit echter nog steeds.
Bij Caeruleus is het echter anders. Zoals vele traditioneel gerichte clubs zijn wij van mening dat de doop een leuk en plechtig evenement moet zijn, voor zowel dopeling als ouderejaars. De schachtendoop volgt dan ook de codex, zonder er een vettige boel van te maken. De dopeling wordt gewoon op een cantus gedoopt, zonder dat hier vreemde opdrachtjes of iets dergelijks aan te pas komen.
De doop bij Caeruleus
Om een indruk te geven van een typische doop, beschrijven we hier kort hoe een doop er ongeveer bij ons uitziet.
De doop gebeurt op een gewone cantus. In het begin zijn de dopelingen echter niet aanwezig. De cantus wordt zoals normaal geopend door de praeses, en na een korte inleidende speech worden de kandidaten één voor één de zaal binnengeleid. Het licht in de zaal is ondertussen gedimd en er wordt de kandidaat een peter of meter toegewezen, meestal volgens faculteit of onderlinge relaties. Onder het zingen van ‘Wat komt er van de berg?’ (tekst: zie codex) wordt de kandidaat de clubtafel rondgeleid door de peter of meter.
Vervolgens verlaten peter/meter en kandidaat de clubzaal weer, en wordt al het licht gedimd, uitgezonderd twee kaarsen op de schachtentafel. De schachtenmeester doopt dan de kandidaten één voor één. Na het uitspreken van een aantal rituele formules, giet hij de schacht een lepeltje bier over het voorhoofd, en legt hem een lepel zout op de tong. De schacht drinkt vervolgens zijn glas ad fundum uit. Het licht wordt weer aangestoken, en de schachten krijgen hun clublint over de linkerschouder. Na een accolade (omhelzing) nemen de schachten plaats aan de tafel, waarna de cantus vervolgd wordt.
Schachtenopdracht
Bij Caeruleus krijg je op de doop geen vreemde opdrachtjes. Wat je wel krijgt is een heuse ontgroeningsopdracht. De aard van deze opdrachten is zeer uiteenlopend, maar het zijn altijd constructieve dingen op maat van de schacht. Het zijn geen opdrachten waar té veel tijd in kruipt, en zijn (mits een beetje motivatie) leuk om te doen, doch leerzaam van insteek. Een paar voorbeelden:
- Ontwerp en maak een hamer, die past bij de club;
- Leer de club een aantal vergeten cantusliederen aan en breng die samen in een boekje;
- Help de club met het verhogen van de gemiddelde liederkennis;
- Doe onderzoek naar de rol van studentenverenigingen binnen het studentenleven (in het bijzonder: studentenvertegenwoordiging).
Zoals te zien is zijn dit zeker geen onmogelijke opdrachten, en kunnen ze op weinig tijd volbracht worden. Verder dragen ze bij tot het studentenleven en kan er zeker iets uit geleerd worden.
Ontgroening
Ons standpunt over ontgroenen
Net zoals de doop, ziet de ontgroening er bij Caeruleus anders uit dan bij de gemiddelde studentenclub of -vereniging, waar het vaak slechts overmatig drinken (je maximum + 5 of 10) en daarna in half bewustzijn iets over trouw te mompelen, zonder je de volgende dag nog iets van het geheel te herinneren. Hoewel vele van onze leden bij een vereniging zijn en dit ook gedaan hebben, is dit niet de sfeer die we wensen voor onze eigen club.
De ontgroening is de kroon op je schachtentijd. Gedurende deze periode hebben we je als schacht geholpen jezelf te ontwikkelen en je plaats te vinden in de studentenwereld, dit ook door je ontgroeningsopdracht te vervullen. Met je ontgroening vieren we dat je nu klaar bent om de toekomstige schachten dezelfde opleiding, vorming en vriendschap te kunnen geven.
De ontgroening bij Caeruleus
Eerst en vooral krijgt elke schacht een ontgroeningsopdracht, die hij onder het jaar moet uitvoeren (zie verder). Na het resultaat van deze opdracht te evalueren kan de ontgroening beginnen. Net zoals de doop, vindt de ontgroening plaats op een cantus.
Eerst wordt er een schriftelijk ontgroeningsexamen afgenomen waar de kennis van het traditonele studentenleven & geschiedenis, het Diepenbeeks/Hasseltse studentenleven en de clubkennis wordt getest. Vervolgens geeft de schachtenmeester een korte speech over het belang van de ontgroening en presenteren de schachten hun ontgroeningsopdracht. Daarna staan de schachten recht achter de schachtentafel en worden ze vergezeld door hun peter of meter. Eén voor één worden ze tot voor de praeses geleid. Op dit moment staan ook alle ouderejaars recht. Daar zweren ze op het schild trouw aan de club en haar beginselen, waarop de praeses hen tot commilito verklaart. Het clublint wordt over de rechterschouder gehangen, en de ontgroende schacht krijgt zijn/haar clubpetje en een accolade van de senior. Onder het zingen van het clublied (refrein of eerste strofe) neemt de schacht plaats in de corona.
Wanneer alle schachten zijn ontgroend, overhandigd de schachtenmeester het lint dat rond zijn/haar linkerschouder hing aan de praeses. Vervolgens geeft de praeses een korte toespraak, en wordt een Salamander ter heil van de nieuwe commilitones ingezet.