Schilderij, Georg Mühlberg, 1900

Cantussen

Over de cantus…

Een cantus is een avond waarop studenten liederen zingen, begeleid door het occassionele glaasje bier. Caeruleus vind haar ontstaansreden in het feit dat we graag, net als de traditionele club van weleer, het zingen laten primeren op het drinken. Een cantus is – voor ons – in de eerste plaats dus een zangavond en geen zwelgfestijn. (Al drinken we zeker ook wel eens een pintje…)

Sedert enkele werkingsjaren hebben we weer een vaste, maandelijkse cantusdag: op de zevende dag van de maand. Dit ongeacht op welke dag in de week die ‘Zevende’ valt. Dat er werd gekozen voor de zevende dag in de maand, heeft niets te maken met het feit dat God op de zevende dag uitrustte van het scheppingswerk. Wel omdat Caeruleus op een zevende dag werd opgericht en we op die manier steeds kunnen cantussen op de avond van onze Dies Natalis, de verjaardag van de club.

De meeste van onze cantussen hebben een ‘open’ karakter. Dat wilt zeggen dat gasten welkom zijn om die dag aan te schuiven in de corona. Daarnaast zijn er ook een aantal interne activiteiten. Links en rechts wordt er ook gekozen voor een mengvorm. Dan beginnen we de avond bv. met een intern gedeelte of we vragen de gasten om gedurende het tijdsbestek van ongeveer een tempus de zaal even te verlaten.

Meedoen!

Op onze ‘open’ cantussen, vind je altijd wel een paar gasten terug. Het zijn vrienden van clubgenoten, leden van andere clubs of mensen die geïnteresseerd zijn in hoe wij het cantussen aanpakken.

Wil je zelf ook eens een cantus met ons mee zingen, lachen, drinken,…? Kijk dan hier even na waar en wanneer de volgende ‘open’ cantus is en neem contact op met de senior!

Een cantus op een schilderij uit 1900 van Georg Mühlberg.
Georg Mühlberg, 1900